Ribe so prehranski vir vitamina D ter omega 3 maščobnih kislin

Ribje dobrote z zelenjavo ali v olju ter ribje pašete so priljubljena sestavina v kulinariki vseh obrokov dneva tudi zaradi priznanih koristi za naše zdravje. Delamaris je v več kot 140 letni tradiciji delovanja izoblikoval širok nabor navdihujočih okusov ribjih dobrot, ki aktivnim družinam omogočajo pestrost obrokov brez kuhanja.

Zanimivost: Povprečen Evropejec zaužije 25,1 kg rib ali morskih sadežev na leto (skoraj 4 kg več kot v ostalem svetu). Poraba pa se v EU močno razlikuje: od 4,8 kg na osebo na Madžarskem do 55,9 kg na Portugalskem. Ugotovljeno je bilo, da v Sloveniji pojemo povprečno le nekaj več kot 10 kg rib na prebivalca letno, kar je občutno nižje od evropskega povprečja.

Ribe so večinoma manj kalorične in lažje prebavljive, zato jih povsod vključujejo med priporočeno zdravo hrano. V čem je skrivnost Delamarisovih ribjih dobrot in zakaj bi jih morali imeti v vsakem domu?


Prodajalna

1. Ribe Delamaris so bogat naravni vir vitamina D

Najpomembnejši prehranski vir vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo prav ribe. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da med novembrom in aprilom kar približno 80% odraslih ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom, ki ima pomembno vlogo za delovanje našega telesa in njegovo odpornost. (vir: Prehrana.si, podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Inštituta za nutricionistiko).

Preliminarni rezultati raziskav kažejo, da Slovenci v povprečju dnevno zaužijemo približno 3-4 mikrograme vitamina D. (vir: Strokovno mnenje glede varnosti uživanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo velike količine vitamina D v dnevnem odmerku in se z njimi presega priporočeni dnevni vnos NIJZ). Za odrasle je priporočena vrednost vitamina D 5 μg/dan upoštevajoč priporočila D-A-CH (izpostavljenost soncu) in Uredbo (EU) št. 1169/2011 (EU*). V primeru popolne odsotnosti endogene tvorbe vitamina D v koži je ta vrednost višja in sicer 20 μg/dan, kar velja za tudi otroke, nosečnice in doječe matere. Vir: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-d

V posameznih izdelkih Delamaris najdemo tudi do sedem različnih vrst zelenjave, ki je v tradicionalnih izdelkih pripravljena po posebnem postopku fermentacije. Zaradi izbrane kombinacije zelenjave imajo posamezne ribje dobrote z zelenjavo tudi višjo vsebnost vitamina D. Analiza izdelkov Delamaris je pokazala, da je zelo bogat vir vitamina D legendarna Turistična pašteta Delamaris. Turistična pašteta je, s tipično rdečo barvo korenčka in dodane paradižnikove omake, že več generacij iskana zaradi izbranega okusa in se kot večna stalnica jutranjega zajtrka prenaša tudi na mlade. Po njej radi posegajo zaradi okusa, a tudi vsi, ki si želijo vitamin D zagotoviti preko prehrane, saj ima celo 2,7 μg/100 g izdelka. Če iščete bogati vir vitamin D in hkrati najraje izbirate jadranske sardele – priporočamo Sardine Delamaris z limono, ki vsebujejo 2,35 μg/100 g vitamina D . Za primerjavo lahko pogledamo še skuše, ki so prav tako bogat vir tega vitamina. File skuše v sončničnem olju (brez zelenjave) vsebuje na 100 g izdelka 1,7μg vitamina D . Med tradicionalnimi skušami z zelenjavo, ki so lahko odličen dodaten obrok ob fizičnih naporih ali za popolno doživetje ob ukradenem trenutku zase, priporočamo Izola Brand 125g s sedmimi vrstami zelenjave, saj 100 g izdelka vsebuje kar 2,2 μg vitamina D . V analizi Delamarisa je bila pri vseh izdelkih upoštevana celotna vsebina izdelka, omake, olja in zelenjava.


Prodajalna

2. Skuše »Scomber scombrus« so bogat naravni vir Omega 3

Čudežno moč narave za dolgo življenje so v največji meri že od nekdaj poznali Eskimi. Omega 3 maščobne kisline krepijo imunski sistem in ščitijo srce. Te maščobne kisline najdemo zlasti v mastnih ribah mrzlih severnih morij (losos, skuše, sardele, tune). Med ribami, ki so bogate z omega 3 maščobne kisline, še posebej izstopajo sardele ter atlantska skuša » Scomber scombrus«, ki je tudi glavna sestavina izdelkov Delamaris. Po obliki in okusu se razlikuje od njene sorodnice lokarde » Scomber japonicus« oz. plavice, ki jo posamezne družbe uporabljajo kot nadomestek skuše.
Nasvet: Na izdelku preverite vrsto ribe, saj pomembno prispeva h kakovosti izdelka.


Prodajalna

3. Beljakovine so koristne za regeneracijo športno aktivnih

Poslušajmo svoje telo, uživajmo v gibanju in naredimo nekaj dobrega zase. Ribji proizvodi so pomemben vir beljakovin in pomemben sestavni del zdrave prehrane.
Nasvet: Ob športnih aktivnostih priporočamo Filete skuše Delamaris 125 g (na porcijo 21 g beljakovin) ter Tuno steak Delamaris 2 x 80 g (2 kos po 15 g beljakovin na porcijo).


Prodajalna

4. Bogastvo sedmih vrst pisane zelenjave

Skrivnost svetovno priznanih ribjih dobrot, kot sta Izola Brand in Weekend, je v sedmih vrstah čvrste in okusne zelenjavi, kjer se dopolnjujejo korenje, repa, zeleni paradižnik, kumarice, zelena in rdeča paprika ter steblo zelene. Zelenjava teh izdelkov je pripravljena po starodavnem naravnem postopku fermentacije. Celovit in sočen obrok ribe, omake in raznovrstne zelenjave omogoča pester nabor za zdravje pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki ščitijo telo. V nacionalni raziskavi »Z zdravjem povezan življenjski slog« Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo namreč dokazan trend nezadostnega uživanje zelenjave. Ugotovljeno je, da se je delež tistih, ki uživajo zelenjavo vsaj enkrat dnevno od leta 2001 do leta 2008 zmanjšal iz 67,6 % na 56,2 %.


Prodajalna

5. Pestra izbira izdelkov brez glutena in brez aditivov

Izdelki Delamaris so kakovostni in naravni, saj so brez vsakršnih konzervansov in ostalih aditivov, dodanih barvil, ojačevalcev okusa in tudi brez glutena (razen Lososove paštete). V široki paleti okusov najdemo skuše in tune z zelenjavo, filete skuš, tuno steak, ribje paštete, filete skuše in inčune.

Zanimivost: Konzerve so neprepustne za vodo, zrak, mikroorganizme, svetlobo in sterilizirane zato zagotavljajo dobro zaščito izdelka ter ohranjajo posamične vitamine in hranilne snovi brez dodanih konzervansov.Stopi v stik z nami, sledi nam na Facebooku ali nakupuj v naši spletni trgovini!