Zele­njav­na pita s Tuno Mediterano

Sestavine

Testo za pito

300 g

gladke bele moke, tip 500

150 g

masla, zmehčanega na sobni temperaturi

1

jajce

1 ščešec

soli

Nadev

1

večji por

1

bučka

1 stebel

stebelne zelene

2

šampinjona ali 1 jurček

2

čebuli

2

žlici olivnega olja

2

stroka česna

2 x 105 g

Tuna Mediterana

Preliv

50 g

grškega jogurta

1

jajce

sol, poper, muškatni orešček

1

vejica timijana

50 g

rikote (ali maskarpone)

25 g

sladke smetane

Postopek po korakih

Najprej pripravimo in spečemo testo za pite. V srednje veliko posodo presejemo moko. V maso dobro vgnetemo maslo, tako da se znebimo vseh morebitnih koščkov masla. Dodamo jajce, štiri žlice hladne vode in ščepec soli. Vse sestavine pregnetemo z rokami, toliko da oblikujemo v celoto, gnetemo približno 30 sekund. Oblikujemo v kroglo, ovijemo v plastično folijo ter postavimo v hladilnik za 2 uri.

Pečico segrejemo na 175 °C. Delovno površino rahlo pomokamo. Nanjo položimo testo in ga s prsti sploščimo ter razvaljamo na približno 0.5 cm debeline. S pomočjo valjarja testo prenesemo v pekač za peko pit ter ga z rokami porazdelimo po celotni površini.

Z vilico napikamo testo. Čez testo položimo papir za peko in ga z rokami dobro pritisnemo ob vse strani. Pekač napolnimo s keramičnimi fižolčki za peko ali suhim fižolom oziroma suhim rižem. Pazimo, da je celotno dno pekača prekrito. Najprej pečemo 15 - 20 minut, nato preverimo ali se papir za peko še dotika testa. V kolikor se ne, odstranimo fižolčke ter pečemo nadaljnjih 10 minut. Pečeno testo za pite ohladimo na rešetkah.

Pripravimo nadev. Pečico segrejemo na 165 °C. Por, bučko, stebelno zeleno in gobe očistimo in sesekljamo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Na srednje močan ogenj pristavimo večjo ponev, dodamo olivno olje in zelenjavo ter gobe. Pražimo na srednjem ognju 10 minut, da se zelenjava zmehča. Redno premešamo.

Zelenjavo odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi, nato vanjo vmešamo še dve konzervi Delamaris Tuna Mediterana. Mešanico zvrnemo v pečeno (in ohlajeno) testo za pite.

Pripravimo preliv. Vse sestavine (grški jogurt, jajce, ščep soli, ščep popra, ščep mletega muškatnega oreščka, listke timijana, rikoto in sladko smetano) dobro stepemo, da nastane tekoča zmes. Enakomerno vlijemo in razporedimo čez zelenjavo in tuno.

Pito postavimo v ogreto pečico in pečemo 35 - 40 minut na 165 °C. Ko je zelenjavna pita s tuno Mediterana in prelivom pečena, jo vzamemo iz pečice in postavimo na rešetko za 10 minut, nato razrežemo na poljubne kose in postrežemo. Odlično se k piti poda sveža sezonska solata ali pa jo postrežemo kot predjed (v tem primeru je pita za 6 oseb). Dober tek.

NAMIGI:

- Shranjevanje: Hranimo v hladilniku do 2 dni. Testo za pito pa lahko nespečeno shranimo v zamrzovalniku do mesec dni.

- Namesto grškega jogurta lahko uporabimo tudi kakšen drug čvrst kravji, ovčji ali kozji jogurt.

- Zelenjava se lahko uporabi sezonska. Pomladi uporabimo mlado čebulo in špinačo, poleti blitvo, papriko in čili, jeseni bučke, gobe in por, pozimi pa muškatno bučo, ohrovt ali brstični ohrovt.

Zahtevnost

Čas

120 min

V receptu smo uporabili

TUNA MEDITERANAZ olivami in ekstra deviškim oljčnim oljem

Ti je bil recept všeč? Deli ga s prijatelji!