Gra­ti­ni­ra­na jajč­na omle­ta s file­ti skuše

Sestavine

Bešamel

15g

moke

15g

masla

100ml

mleka

muškatni oreh

1

jajce

Holandska omaka

1

rumenjak

70g

stopljenega, vročega masla

1 čajna žlička

vinskega kisa

Jajčna omleta s fileti skuše

4

jajca

1 x 125 g

Fileti skuše v sončničnem olju

sol, poper

10g

sveže nastrganega parmezana

Postopek po korakih

Najprej pripravimo bešamel. Na srednje močan ogenj pristavimo kozico in stopimo maslo. Dodamo moko in mešamo, da postane zmes gladka, a ne porjavi, kuhamo na šibkem ognju. Med mešanjem počasi dolivamo mleko. Solimo in popramo ter kuhamo še približno 5 minut, da se zmes zgosti. Pazimo, da redno mešamo. Pustimo da se bešamel ohladi.

Pripravimo holandsko omako. V manjšo stekleno skledo damo rumenjak in kis. Na ogenj pristavimo kozico z vodo, pustimo, da ta zavre in nad paro penasto stepemo rumenjak. Rumenjak ne sme zakrkniti. Odstavimo na delovno površino. Maslo raztopimo in ga med neprestanim stepanjem počasi dodajamo k rumenjaku dokler ne dobimo emulzije rumenjakov in masla. Začinimo s soljo in poprom in sveže nastrganim muškatnim orehom.

K ohlajenemu bešamelu dodamo jajce in holandsko omako, dobro premešamo.

Pečico segrejemo na 220 ° C - žar. Jajca ubijemo v skledo in jih z vilico razžvrkljamo. Začinimo s soljo in poprom. Na kuhalnik pristavimo ognjevarno ponev (velikost približno 18 - 20 cm), ki jo na visoki temperaturi segrejemo, dodamo žličko olja. Ko je olje zelo vroče (vendar se ne sme kaditi), hitro dodamo jajca. Ponev potresemo, da se jajca enakomerno razporedijo in pustimo 20 sekund.

S kuhinjsko lopatico potisnemo robove omlete proti sredini ponve. Ponev neprenehoma tresemo. Na ta način enakomerno razporedimo preostalo jajčno tekočino. Omleta je narejena, ko je še vedno rahlo mehka, skoraj tekoča na sredini. Odcejane filete skuše enakomerno razporedimo po omleti, dodamo še sveže nastrgan parmezan. Takoj odstavimo s kuhalnika. Čez omleto polijemo omako iz bešamela in holandske omake ter postavimo v segreto pečico na najvišjo rešetko. Pečemo 1 - 2 minuti, da omaka zakrkne, a je še vedno sočna in gratinirana.

NAMIGI: - Da preprečimo tvorjenje kože na bešamel omaki, omako na dotik pokrijemo z živilsko folijo. - Gratinirano jajčno omleto z Delamaris fileti skuše postrežemo za zajtrk, malico ali predjed. - Odlično se k omleti poda kos svežega kruha in sveža sezonska solata ter vodna kreša.

Zahtevnost

Čas

35 min

V receptu smo uporabili

FILETI SKUŠEv sončničnem olju

Ti je bil recept všeč? Deli ga s prijatelji!