TOP 5: Tunin izdelek Delamaris ob boku svetovno priznanih #ZPStest

11 maj 2020

Nov slovenski izdelek Tuna Steak Delamaris v oljčnem olju je, izmed vseh ocenjenih tuninih izdelkov svetovno priznanih proizvajalcev, v skupni oceni dosegel odlično 4. mesto. Izmed vseh vzorcev še posebej izstopa zaradi kakovosti in vrste tune. Medtem, ko ostali proizvajalci uporabljajo tuno črtastega tunaKatsuwonus palamis, je v edinem slovenskem izdelku Thunnes Albacares - rumenoplavuti tun. Slednji je bolj cenjen tudi zaradi senzoričnih lastnosti. Delamaris ima bogato tradicijo priprave konzerviranih ribjih jedi že od leta 1879, in je znan predvsem kot specialist skušinih jedi. Dobri rezultati kemijskih, senzoričnih lastnosti ter ustreznosti označb tunine konzervirane jedi dajejo potrditev, da so tudi novi izdelki v vrhu svetovne kakovosti.

Tunin izdelek

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je 7. maja 2020 objavila članek o izvedenem testu Tuninih konzerviranih izdelkov. Na tokratni ZPS test so uvrstili dvanajst vzorcev tunine v konzervi, deset v oljčnem in dva v ekstra deviškem oljčnem olju, kjer so ocenjevali vzorce blagovnih znamk Rio mare, Eva, Nixe, Mercator, Tuš, Spar in Delamaris. Ob tem poudarjajo: » Ribe so od nekdaj pomemben del uravnotežene prehrane, a jih Slovenci zaužijemo premalo. Le četrtina jih uživa vsak teden, medtem ko se pri petini nikoli ne znajdejo na krožniku. Bolj kot sveže ribe so predvsem pri mladih in moških priljubljene ribje konzerve in paštete - 42 odstotkov jih uživa enkrat do trikrat na mesec (Vir: Različni vidiki prehranjevanja prebivalcev Slovenije v starosti od 3 mesecev do 74 let, NIJZ, 2019) . Na redno uživanje rib očitno še nismo navajeni, mnoge odvrneta predvsem odstranjevanje kosti in vonj pri pripravi. Vsemu temu se pri tunini v konzervi izognemo in verjetno je ravno zato tako priljubljena.«

Vir: ZPS.SI.



Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!