Po primorsko – kulinarično doživetje v središču slovenske prestolnice

16 september 2016

Predstavitev z degustacijami dobrot primorskih živilskih podjetij in zadrug v Ljubljani postaja tradicionalna prireditev

Ljubljana, 16. september 2016 – Danes v centru Ljubljane diši po primorskih jedeh in vinih. V tednu, ko praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, v starem mestnem jedru Ljubljane že drugo leto zapored poteka prireditev v organizaciji primorskih živilskih podjetij in kmetijskih zadrug pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.

Primorski krožnik je poln temperamenta. Hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike. Primorska kuhinja ima sicer mnoge posebnosti, v Istri, na Vipavskem in Krasu, na Idrijskem, v Posočju, Goriških Brdih, na Tolminskem ter v Brkinih. Vse pa povezujejo velika strast do lahke, a zelo dobre hrane, okusi začimb mediteranskega podnebja in primorska živilska podjetja in zadruge, ki ohranjajo tradicionalne recepture.

Mag. Janez Rebec , predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo in direktor Delamarisa, je povedal: Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo in direktor Delamarisa, je povedal: » Na dogodku danes sodeluje 11 primorskih podjetij, ki so vsa v slovenski lasti, kar je unicum. Skupna nam je tako skrb za kakovost, kot razvoj naše družbe. Naše okolje je industrijsko neobremenjeno z nizko poseljenostjo ter ugodno mikroklimo. Hkrati imajo naša domača podjetja zelo dober sistem nadzora kakovosti tako notranjih in zunanjih služb. Želimo si, da bi tudi prihodnje generacije znale ceniti okuse domačih krajev. «

V Ljubljani so se danes predstavili Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija. Pripravili so degustacije mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, testenin, zelenjave in sadja ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin. Razvajanje brbončic so začinili s pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopili so primorski glasbeniki Rudi Bučar in Godba na pihala Marezige. Prireditev, ki je potekala od 12. do 18. ure, je in pritegnila mnoge ljubitelje kulinarike. Z zanimanjem so slovenske jedi in vina poskusili tudi številni turisti, ki so se sprehodili preko Tromostovja proti Mestni hiši.Stopi v stik z nami in nam sledi na socialnih omrežjih!