Odprtje muzejskega kotička Delamaris v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper

17. oktobra 2024

V letošnjem letu družba Delamaris obeležuje 145 let tradicije in 10 let novega obrata za konzervirane izdelke na Kalu. Delamaris je že 15 let del skupine Pivka - Delamaris, ki intenzivno investira v razvoj blagovne znamke, hkrati pa ohranja bogato tradicijo te stoletje in pol dolge zgodovine. V okviru teh obletnic smo v podjetju pripravili posebno razstavo, ki obiskovalce popelje skozi zgodovino naše blagovne znamke. Na razstavi so izpostavljeni njeni pomembni mejniki ter naša zavezanost kakovosti in inovacijam.

Eksponati in zgodovina

Razstava, ki jo je omogočil Pokrajinski muzej Koper, obiskovalcem ponuja vpogled v ključne elemente naše proizvodnje. Med pomembnimi eksponati sta stroj za oblikovanje pločevine in stol delavca, ki simbolizirata trud in inovacije, ki so zaznamovale našo preteklost.

Na risarski mizi, ki je del razstave, so nekoč izrisovali embalaže. V preteklosti je imela vsaka konzerva svoj unikaten dizajn, danes pa so embalaže poenotene, kar omogoča lažjo prepoznavnost na policah trgovin.

Bistvo pa je v okusih. V podjetju se trudimo ohranjati tradicionalne recepte, ki so se prenašali iz generacije v generacijo, kar našim ribjim izdelkom daje edinstven okus in identiteto. V zgodovinskem kotičku se nahaja tudi trezor, ki simbolizira dragocenost receptur naših izdelkov. Kljub številnim poskusom drugih podjetij, da bi odkrili naše edinstvene kombinacije rib z zelenjavo, ostajajo Delamaris ribje specialitete še vedno edinstvene.

Ponosni smo na to, da Delamaris nosi v sebi bogastvo zgodb, ki se ohranjajo že od leta 1879. Zavedamo se, da so naši tradicionalni recepti temelj našega uspeha, in se hkrati trudimo razvijati nove izdelke, ki odražajo sodobne trende in potrebe potrošnikov.

Vizionarska usmeritev

Predsednik skupine Pivka - Delamaris Janez Rebec je ob odprtju izpostavil pomen povezovanja tradicije in inovacij ter zavezanost trajnostnemu razvoju, kar je ključnega pomena za prihodnost blagovne znamke. Z zgodovino, ki se nadgrajuje že več kot 145 let, Delamaris ostaja simbol kakovosti in edinstvenosti v svetu ribjih konzerv. Naša blagovna znamka je prepoznana ne le v Sloveniji, ampak tudi na več kot 28 tujih trgih po vsem svetu. 

Zahvala

Posebna zahvala gre Ivanu Simčiču, kustosu, za njegovo podporo in prispevek k tej razstavi, ki obiskovalcem omogoča, da se bolje seznanijo z bogato zgodovino in tradicijo Delamarisa. 

Več o začetkih ribje industrije in drugih zanimivostih si lahko preberete na povezavi [tukaj].