Kdaj je nastala prva tovarna za konzerviranje sardel?

Prva tovarna za konzerviranje sardin v olju je nastala leta 1822 v mestu Nantes v Franciji. To je bil tudi razlog, da so v tem času vse tovarne, tudi takratna "Societe General Francoise S.A., uporabljale oznako "sardine uso Nantes", kar pomeni sardine na način Nantes.

Postopek konzerviranja je bil sledeči. Sveže sardele so z ladij prinesli na delovne mize, kjer so ženske ročno očistile luske ter odstranile glave in drobovje. Sardele so zatem namočili v salamuri, jih oprali v morju ter jih postavili na rešeta z repom navzgor. Ko so se posušile, so jih spustili v vrelo olje ali vodo, da so se scvrle ali skuhale, jih odcedili ter nazadnje lepo zložili v pločevinaste škatlice. Sledilo je zalivanje z oljem ter zapiranje s pokrovčki, ki so jih ročno hermetično začinili ob robovih. Končno so jih še pasterizirali v vreli vodi, jih ohladili, etiketirali ter shranili v zaboje.

Vir: Bruno Volpi Lisjak, Delamaris 1879-1999, 120 let iz morja v konzervo, 1999Stopi v stik z nami, sledi nam na Facebooku ali nakupuj v naši spletni trgovini!