Da so ribe pomemben vir vitaminov in mineralov?

Ribe so pomemben vir visokovrednih in lahko prebavljivih beljakovin. Vsebujejo veliko vitaminov, ki so bistveni za normalno delovanje našega telesa.

  • Vitamin A je nujno potreben za normalno rast, tvorbo kosti in zob, gradnjo celic, pomaga pri slabem vidu in pri zdravljenju številnih očesnih bolezni.
  • Vitamin D pomaga pri pravilni izrabi kalcija in fosforja, ki sta potrebna za močne kosti in zobe, v kombinaciji z vitaminom A in C pa lahko pomaga pri preprečevanju prehladov.
  • Vitamin B je nujen za delovanje encimov, ki pospešujejo kemične procese v telesu.
  • Vitamin K pomaga pri preprečevanju notranjih krvavitev, pospešuje pravilno strjevanje krvi.

Takoj za vitamini je potrebno omeniti še minerale kot so:

  • Kalcij in fosfor, ki zagotavljata zdrave kosti in močne zobe.
  • Magnezij, ki ohranja zdravo srce in ožilje, pomaga pri preprečevanju nastajanja ledvičnih kamnov in spodbujanju prebave.
  • Selen, ki ohranja prožnost tkiva in pomaga pri odpravljanju prhljaja.
  • Železo, ki spodbuja rast, povečuje odpornost proti boleznim in preprečuje slabokrvnost.
  • Baker, ki je človeku potreben za vezavo železa v hemoglobin.

Ribe, predvsem plava riba, so izjemna terapevtska in preventivna hrana; saj:

  • Znižujejo krvni pritisk – mnenja so, da k zniževanju krvnega pritiska pripomorejo omega 3 maščobne kisline. Priporočljiva dnevna količina zaužitja za zniževanje krvnega pritiska je 200g sardin ali pa 100g skuše. K zniževanju krvnega pritiska lahko pripomoreta tudi kalij in selen, ki se ravno tako nahajata v ribah.
  • Preprečujejo bolezni srca in ožilja.
  • Uravnavajo holesterol v krvi – zmanjšujejo količino nevarnega holesterola z imenom LDL ter zvišujejo varovalni HDL holesterol.
  • Preprečujejo sladkorno bolezen – menijo, da so omega-3 maščobne kisline tiste, ki ohranjajo sposobnost telesa, da nadzira glukozo v telesu.

Odlične za dolgoročno in varno zdravljenje astme – k temu pripomorejo omega-3 maščobne kisline. Varujejo pred kapjo – znano je, da omega-3 maščobne kisline spreminjajo kri tako, da se manj strjuje in uspešno preprečuje zamašitev krvnih žil v možganih. Preprečujejo glavobole – dolgoročno vpliva na možgansko presnovo in sčasoma pomaga olajšati napade migrene.



Stopi v stik z nami ali pa nam sledi na socialnih omrežjih!