Kaj je ribja konzerva?

Konzerva je obstojen živilski izdelek, ki ga s posebno obdelavo zaščitimo pred kvarom. V konzervni industriji poznamo ribje konzerve (proizvodi, dobljeni s sterilizacijo) in ribje polkonzerve (proizvodi, dobljeni s pasterizacijo ali konzerviranjem s soljo, kisom ter začimbami). Pasterizacija je fizikalni postopek konzerviranja živil, pri kateri s segrevanjem do 100°C podaljšamo obstojnost živila. Pri sterilizaciji, le-to uporabljamo v Delamarisu, segrevamo živilo nad 100°C. Proces konzerviranja hrane s sterilizacijo ohranja živilo sveže, v kolikor uporabljamo sveže surovine, značilen okus ter videz. Hranilna vrednost živila se skoraj ne razlikuje od hranilne vrednosti svežega živila.

Hermetično zaprtje ribje konzerve steriliziramo v avtoklavih. Na ta način zavarujemo živilo pred kasnejšim kvarjenjem v konzervi, saj je vsebina praktično sterilna. V konzerve zato ni potrebno dodajati konzervansov. Za izdelavo kovinske embalaže v prehrambeni industriji se danes uporabljata jekleno pločevino, prevlečeno s kositrom, in aluminij. Konzerve so prevlečene s tanko plastjo organskih lakov. Na notranji strani lak preprečuje kemijske reakcije med vsebino in embalažo, na zunanji strani pa ščiti konzervo pred zunanjimi vplivi.


Poveži se z nami


Stopi v stik z nami ali pa nam sledi na socialnih omrežjih!